Ik kreeg een telefoontje van een mama die wat later zou komen voor haar eerste coaching sessie. Ze belde me om te vertellen dat haar dochtertje ziek was, RSV en uiteraard niet naar de crèche kon. Alternatieve opvang was ondertussen geregeld; haar schoonmama was opgetrommeld maar had problemen met de wagen en kon er daardoor ook niet op tijd zijn. Dus belde de mama met de vraag, of ze wat later kon komen? Een half uurtje ofzo? Op de achtergrond hoorde ik geluidjes van haar meisje, de mama die haar vermoeid vroeg om even stil te zijn en terug haar aandacht naar de telefoon bracht…
En ik? Ik voelde van alles! Mijn hele systeem riep: STOP!! Pauzeknop. Even ademen en ik vroeg haar: wat heb jij écht nodig momenteel? Als antwoord volgde een stilte… voor ik goed en wil besefte hoorde ik mezelf vragen: kom je vandaag heel graag op coaching of heb je nu behoefte om gewoonweg thuis te zijn? Waarna de mama zei: “ja, ik zou graag komen want we hebben onze start als eens moeten uitstellen wegens een ziekenhuisbezoek van mijn ander zoontje. Anderzijds wil ik bij mijn dochtertje zijn. Om half 12 hebben we een afspraak bij de dokter kunnen bemachtigen, i.p.v. mijn schoonmama wil ik eigenlijk zelf gaan. Moe, ik ben ook wel ontzettend moe want we hebben door de ziekte vannacht (en ook wel andere nachten) geen oog toe gedaan…”.
Wat was ik blij!! De mama stond even stil, voelde bij haarzelf en ik sprak uit wat nodig was: coaching heeft nu geen zin. Meer zelfs, mama & dochter hadden elkaar nodig en nóg meer: mama kon vast en zeker ook wel wat rust gebruiken. Dus stelde ik haar voor: vraag je schoonmoeder sowieso te komen om wat te helpen, kruip ondertussen nog even je bed in en dan kan je zelf met je dochtertje straks naar de dokter. Wij zien elkaar in het nieuwe jaar. En zo geschiedde: opluchting, rust, vertragen, slapen.
Zelfsturing
Waarom ik jullie dit vertel? Dit artikel gaat over zelfsturing. Het gaat erom dat je je leven, je tijd, je motivatie leert sturen zonder afhankelijk te zijn van anderen. Klinkt nogal zwaar, maar als mama is het ontzettend belangrijk je autonomie te vergroten. We leven in een tempo om ‘u’ te zeggen. Er is altijd van alles en nog wat gaande, zeker nu in de wintermaanden weegt het precies nog allemaal wat zwaarder door: kindjes vallen ziek, misschien ben je zelf wat op de sukkel, oudercontacten hier en hobby-optredens daar. Propvolle agenda’s. Dit alles overgoten met “het donker” die al om 17u op ons allen neerdaalt. Ik vergelijk het soms met een tornado: het luwt en brult om ons heen en daar ergens in het midden sta jij zelf. Allée ja, je PROBEERT je staande te houden. Net zoals de mama hierboven.
Dé vraag van 1 miljoen
En dan komt dé vraag van 1 miljoen natuurlijk … Hoe hou je je in godsnaam staande daar in het midden van de wervelwind? Hoe ga je aan de slag met zelfsturing? Uiteindelijk is het relatief eenvoudig (mits wat oefening ;)) wanneer je de volgende drie stapjes volgt:
1. Geef taal aan je emoties
Stapje één is om bij jezelf te gaan kijken wat er binnen in je leeft. Namelijk bekijken hoe je je in een bepaalde situatie of in relatie met iemand voelt. Om echt te gaan voelen welke emoties er allemaal spelen geef ik je hierbij een lijstje van gevoelens. Deze zijn ‘negatief’ geladen emoties, logisch – wanneer je positieve emoties mag je er vast en zeker naar kijken, maar hoeft er niets persé iets te gaan veranderen.
Ga na welke emoties voor jou het meeste aanwezig zijn (kies er max 5):
ongeduldig, onzeker, gefrustreerd, kwaad, teleurgesteld, schuldig, rusteloos, verdrietig, overweldigd, miserabel, hulpeloos, moe, uitgeput, moedeloos, alleen, ongelukkig, afstandelijk, nostalgisch, ontevreden, … en er zijn er vast nog meer, dus vul aan met wat jij echt voelt.
Schrijf elk van de emoties apart op een blaadje en leg deze voor je neer. Kijk, en zie wat dit met je doet om ze eens ‘zwart op wit’ uitgestald te zien staan. Het verheldert en geeft taal aan wat je voelt.
2. Ga na welke behoeften je hebt
Nu je deze emoties in kaart hebt gebracht kan je gaan kijken welke onvervulde behoeften daaronder schuilen. Op die manier ga je na wat jij nodig hebt om de negatief beladen emoties positief te maken.
Hierbij geef ik je eveneens een lijstje van behoeften, kies er opnieuw een vijftal uit:
warmte, rust, genegenheid, begrip, zin, begrepen worden, harmonie, affectie, communicatie, liefde, vertrouwen, aarding, geduld, doorzettingsvermogen, slaap, zelfvertrouwen, leren, duidelijkheid, groei, inspiratie, empathie, zelfliefde, beweging, ruimte, uitdaging, … Ook hier kunnen er nog vele anderen zijn. Ga maar eens googelen op ‘behoeften’ en je ziet een hele lijst verschijnen.
Schrijf jouw top 5 eveneens op een briefje en leg ze voor je neer op tafel. Bekijk ze en ga na welke momenteel het meeste wegen: maak een trapje. Onderaan de behoefte dat momenteel het grootst aanwezig is, en zo bouw je de trap verder omhoog. Het kan zijn dat de invulling van de eerste behoeften onderaan de ladder de hoger gelegen behoeften op de trap automatisch zullen vervullen. En dit brengt me tot het laatste stapje:
3. Neem je eigen verantwoordelijkheid om deze behoeften in te vullen
De sleutel naar zelfsturing is om te gaan kijken hoe jij, en alleen jij zelf deze behoeften kan invullen. Heel vaak hebben we verwachtingen van anderen, beoordelen we de ander, leggen we de schuld bij iemand anders en gaan we ervan uit dat iedereen behalve onszelf iets aan de situatie kan doen.
Het zit echter zo: het is bijna zo goed als onmogelijk iemand anders te veranderen (en dit is maar best zo) en het is ook moeilijk een bepaalde situatie te veranderen. Wat wél mogelijk is, is kijken wat JIJ kan doen. Wat heb jij zelf in handen om jouw onvervulde behoeften in te vullen?
Wanneer dit je lukt, vergroot je je autonomie en heb je de sleutel in handen om je leven te sturen naar waar je gelukkig van wordt. Nu ja, ‘gelukkig’ is een groot woord. Het komt erop neer dat je de dingen aanpakt zodat jij een leven leeft waar je tevreden over bent, en jouw eigen pad volgt. Zonder daarom de verbinding te verliezen met de ander of met de situatie!
Nee, de kracht zit erin positieve emoties bij jezelf te bekomen door de onvervulde behoeften ZELF in handen te nemen. Dit kan door alleen stappen te ondernemen bij jezelf, door zaken met elkaar te bekijken of samen aan de slag te gaan door deze emoties en behoeften met elkaar te bespreken. Zodoende heeft dit alles ook een positief effect op je omgeving en iedereen om je heen.
Zelfsturing is dus je eigen emoties en behoeften reguleren: nagaan wat er speelt en durven je eigen behoeften te vervullen, jij zelf. Dit is zeker niet altijd evident, maar het lukt je wel – écht waar. Ik zie het dagelijks hier in de praktijk. Wanneer we aan de slag gaan met de emoties en behoeften wordt alles opeens helder en ontstaat er een soort kracht & actie die voordien ergens was ondergesneeuwd.
Enfin, ik ga het hierbij houden! Mijn behoefte ligt nu in me nog even afzonderen voordat er een mama voor de deur staat. Mijn kroost is thuis, dus de mama & ik trekken lekker het bos in vandaag!
Wil je concreet aan de slag gaan met zelfsturing? Dan heb ik voor jou mijn online coaching programma. Dit programma biedt je een inspirerende omgeving waar jij actief aan de slag gaat over een periode van 6 maanden om voor jezelf te ontdekken wat je nodig hebt om er te staan als mama én ook zoveel meer dan dat! Gerichte stappen op weg naar jezelf, zodat je zelfzeker én met lichte tred in het leven staat waar ook je kind(eren) de vruchten van plukken.
Ga hier alvast kijken wat het inhoudt: Mama Groeit! 🤗
-
Coaching Programma: Mama groeit!€250,00 incl. BTW
Heb je liever hulp op een andere manier? Stuur me dan zeker een mailtje op katelijne@mamaboost.be om een gratis gesprek met mij te boeken.
Ik wil nog even “Trust for business” vermelden als gedeeltelijke inspiratie voor dit artikel.