Ons oudste zoontje gaat sinds dit jaar voetballen. Ik ben zelf een voetbalster, nee nee, geen voetbal-STER, wel een vrouwelijke voetballer. Altijd dolgraag gedaan, vorig jaar heb ik het veld nog onveilig gemaakt bij Sporting Mechelen. Ik wou me nog even bewijzen tussen al het jonge volk, maar ik heb het dan toch moeten opgeven. Geveld door een blessure en tijdsnood, zo jong ben ik dan toch niet meer!
Sinds september trekt ons zoontje wekelijks drie keer zijn voetbalschoenen aan. Dit betekent extra was voor de mama, extra heen en weer rijden voor de papa en wanneer we kunnen, staan we als voetbalouders aan de zijlijn. Ik had het me nog zo voorgenomen: ik word zeker geen voetbalouder die staat de roepen op haar kinderen langs de zijlijn. Ach! Ik heb me al vele malen moeten inhouden!
Thuis of net na de match kan ik het niet laten de les te spellen: er zijn drie regels die ik half grappend en half serieus inpeper. Ten eerste: steeds vechten voor de bal, ten tweede: bewegen op het veld, stilstaan bestaan niet en last but not least: je hoofd niet laten hangen, jamais!
Wat heeft dit te maken met het moederschap Katelijne?? Wel, véél. Heel veel. Ik betrap me erop dat wat ik mijn zoontje wil meegeven op het veld, ik stelselmatig toepas in het leven.
1. Steeds vechten voor de bal
We spelen met zijn allen voetbal, we proberen de bal in het rond te houden en scoren wanneer we iets bereiken. Iets bereiken is datgene dat jij kiest te bereiken. Dit hoeft geen torenhoge vereiste te zijn, maar wel de dagdagelijkse dingen waar we mee bezig zijn:
- Een lekkere maaltijd op tafel toveren.
- Iets op het werk voor elkaar krijgen.
- Iedereen op tijd op school krijgen.
- Fruitpap maken.
- Brooddozen, fruit en koekendoosjes vullen.
- Op tijd aan de crèche staan.
- Een file trotseren.
- Bedankkaartjes sturen na een geboorte.
- Je baby’tje aan het slapen krijgen.
- Eens gaan lopen, of wandelen.
- Iets voor jezelf doen.
- De kleren opgeplooid krijgen en blij zijn wanneer deze mooi in de kast liggen.
- …
Ach, er zijn massa’s dingen waar we dagelijks in scoren! Dit kan enkel wanneer we vechten voor elke bal. Vechten is misschien een zwaar woord, oké, I know, – maar het komt er op neer dat we dag na dag gaan voor iets wat we willen: die bal, dat doel, dat iets wat we willen bereiken.
2. Steeds bewegen op het veld
We zijn steeds in beweging, zo lijkt het wel. En dit is ook nodig, om al onze doelen – hoe klein of groot deze zijn te bereiken. We zijn in beweging, letterlijk en figuurlijk. Wij mama’s hebben precies een motortje zitten die we moeilijk kunnen uitschakelen. Voetballers zijn tijdens een match steeds in beweging, maar een match is echter wel beperkt in tijd. Ons motortje draait en draait maar, waardoor de beperking in tijd soms overschreden wordt. Let dus op voor oververhitting!
Duw af en toe op de pauzeknop, neem pauze op een manier die bij jou past. Bij mezelf doet een wandeling in de buitenlucht wonderen, dagelijks naar school fietsen met de kinderen, af en toe eens mediteren, op tijd in bed, ….
Wat zijn jouw sleutelingrediënten om volop in beweging te kunnen zijn en je dagelijkse match te spelen?
3. Je hoofd niet laten hangen
Hoe? Mogen we ons hoofd niet eens laten hangen?! Tuurlijk wel, héél graag zelfs, maar het is de manier waarop en voor hoe lang. Ons zoontje op het veld kan opeens beslissen er niet meer voor te gaan: geen beweging, hoofd naar beneden, vaak en overdreven vallen. Interessant om gade te slaan! Als er eens iets tegen zit of het opeens even niet meer gaat – dan heb je twee keuzes hoe hiermee om te gaan: slikken & doorgaan oftewel je hoofd eens laten hangen, eens goed wenen bijvoorbeeld. Amaai ja, kan eens deugd doen 🙂 .
Welke strategie je toepast hangt af van de situatie en hoe veerkrachtig je in je schoenen staat. Eens goed wenen mag, zolang je nadien weer kan recht veren om in beweging te zijn en je doelen te verwezenlijken.
Hou is het met jouw voetbalmatch? Vind jij de kracht om te gaan voor wat je wil. En weet je ook wat je wil? Of ben je zoekende, laat je je hoofd best wel vaak hangen en zoek je naar hulp om voluit te kunnen bewegen en weer vol energie je dagelijkse match te spelen? Dan ben je bij Mamaboost aan het juiste adres! Stuur me een berichtje op katelijne@mamaboost.be en ik nodig je graag uit op een verkennend gesprek.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen voor mij, stel ze dan hieronder in de reacties. Zit je ergens mee, en wil je samen met mij bespreken hoe ik je als mamacoach kan helpen? Stuur me dan een mail: katelijne@mamaboost.be
Ben je trouwens al ingeschreven om Mamaboost updates te krijgen in je mailbox?
Nee? Schrijf je dan snel in voor meer inspiratie en tips om er te staan als mama, en méér dan mama!